Vloerisolatie
 
Er zijn allerlei mogelijkheden om de vloer onder de begane grond/de kruipruimte te isoleren om een lager energieverbruik te realiseren en vochtproblemen te voorkomen. Hieronder staat informatie over diverse methoden. 

Vloerisolatie met Thermoskussens van TonZon

In 2018 was er weer een actie om gezamenlijk vloerisolatie in onze wijk aan te brengen. De "werkgroep 2e ronde duurzaamheid" heeft diverse mogelijkheden bezien en besloten werd om isolatie met Thermoskussens van de firma Tonzon uit Enschede (zie www.tonzon.nl) verder uit te werken. Dat is een folie die onder de vloer hangt en waarin luchtlagen worden opgesloten. De bodem van de kruipruimte wordt afgedekt met bodemfolie. De uiteinden van de kussens worden voorzien van dubbelzijdige tape om de kussens af te kunnen sluiten. De isolatiewaarde (Rd) is hoog (3,80 m² K/W) en de  milieubelasting laag.   

De werkgroep heeft alleen offertes aangevraagd bij door Tonzon erkende installateurs. Ook andere installateurs brengen Tonzon aan, maar Tonzon geeft alleen garantie als Tonzon wordt aangebracht door erkende installateurs. Bovendien is er dan zekerheid dat de folie goed wordt aangebracht. Wij kennen een bewoner die niet tevreden was over een niet-erkende installateur. 

Wij hebben de offertes vergeleken en hoewel deze onder de streep qua prijs ongeveer gelijk bleken te zijn, hebbben wij besloten om door te gaan met Isolatie-garant (zie www.isolatie-garant.nl) omdat dat bedrijf ervaring had met het aanbrengen van Tonzon bij vloeren die al met pur geïsoleerd zijn. De prijs voor het aanbrengen van de vloerisolatie is ongeveer € 1.800,- maar omdat meer woningen meededen hebben wij korting gekregen). Uiteindelijk hebben 16 bewoners meegedaan met de actie.

Vloerisolatie met Drowa-chips

Drowa is een materiaal dat is vervaardigd uit een gerecycled polystyreen. Het gaat om een soort piepschuim-chips die in een laag van circa 30 cm in de kruipruimte wordt aangebracht. De warmteweerstand (Rd) is 4,05 m² K/W. Voordelen van Drowa zijn dat het zeer licht is, relatief eenvoudig aan te brengen en gemakkelijk te verplaatsen of te verwijderen. Het blijft bovendien op water drijven waardoor het blijft isoleren. Bij www.drowa.nl is informatie over het product te vinden.
In 2003 is bij een aantal woningen in de wijk Drowa aangebracht door de firma Helmwijk BV uit Bleiswijk. De prijs was destijds € 756 incl. BTW voor een oppervlakte van 42 m².

Vloerisolatie met Hydra-schelp

Andere bewoners hebben gekozen voor isolatie door middel van het storten van schelpen in de kruipruimte. Bij www.hydraschelp.nl is informatie over het product te vinden. Een voordeel van hydraschelpen is dat het om een milieuvriendelijk natuurproduct gaat. De schelpen zijn zeer duurzaam. Daardoor wordt de werking 75 jaar gegarandeerd. Voordeel is verder dat de schelpen in het water kunnen staan. Een nadeel van het storten van schelpen in de kruipruimte is dat de ruimte om te kruipen door het 25 cm hoogteverlies fors wordt beperkt. De schelpen zijn bovendien moeilijk verplaatsbaar als zij eenmaal zijn gestort. Iets om ook rekening mee te houden is de bereikbaarheid van uw woning. De schelpen worden namelijk gestort door een enorme tankauto die zeker niet overal in de wijk kan komen.
In 1999 is bij een woning door de firma Fernhout uit Zwolle een laag Hydraschelp aangebracht. Voor een oppervlakte van 42 m² en een laagdikte van 25 cm, werd f 1.800 incl. BTW (€ 820) betaald.

Vloerisolatie met purschuim

Andere bewoners hebben de vloer laten isoleren met purschuim (polyurethaan). Isolatie met bijvoorbeeld Drowa-chips was toen nog onbekend. De R-waarde was 1,33 m² K/W. Er werd een laag purschuim met een dikte van 4 cm. dekkend tegen de onderkant van de vloer gespoten. Er zijn verschillende firma's die dit doen. Nadeel van pur is de milieubelasting. In 1996 is bij een aantal woningen purschuim aangebracht door de firma Pluimers Isolatie BV uit Rijssen (zie www.pluimers.nl). De prijs was destijds f 1.840 incl. BTW.- (€ 835).voor een oppervlakte van 57 m².
Op 18 januari 2016 stond een aardig artikel over dit bedrijf in de Volkskrant. Zie Isolatie is goed voor gestage groei.

Vloerisolatie met purschuim en chips

In juni 2010 heeft een bewoner zijn kruipruimte laten isoleren door de Kruipruimte-isolatiespecialist uit Waddinxveen (zie www.dekruipruimte-isolatiespecialist.nl). Er werd zowel vloerisolatie met polyurethaanschuim (purschuim) als chips (een product dat vergelijkbaar is met Drowa, maar zonder merk). De kosten waren in totaal € 2.200. De chips alleen waren € 756.