Nokpannen / vochtplekken bij de nok

 

Door loszittende nokpannen en verweerd onderliggend folie kunnen vochtproblemen ontstaan.  

In 2004 benaderden bewoners ons voor het eerst met het probleem dat bij de nok van de zolderverdieping vochtplekken zichtbaar waren. Wij hebben daarop via de Nieuwsbrief navraag gedaan onder de leden en meer bewoners (uit verschillende straten) kenden het probleem. Er werd een bedrijf ingeschakeld en het bleek dat de slab die onder de nokpannen ligt, soms was weggerot waardoor regen en stuifsneeuw eronder kon slaan. In 2004 en in 2007 hebben diverse bewoners door de firma Sima Installatietechniek bv uit Voorburg (tel. 070 - 387 33 55) een nieuwe slab onder de dakpannen laten aanbrengen. De kosten per woning bedroegen beide malen ongeveer € 300,- (incl. BTW). Dit is inmiddels echter een aantal jaren geleden.

Nog steeds krijgen wij vragen van bewoners over dit probleem. Onze woningen zijn inmiddels ruim  jaar oud en het is dan ook niet vreemd dat onderdelen aan vervanging toe zijn. Omdat het van binnenuit niet altijd zichtbaar is, is het verstandig om niet te wachten tot het te laat is. Ogenschijnlijk is alles in orde, maar het proces gaat door tot er sprake is van echte lekkage die van binnenuit kan worden geconstateerd.

Als u de problemen laat oplossen, is het goed om erop te letten dat u een gerenommeerd bedrijf in de arm neemt. Er zijn immers veel bedrijven die daken repareren en goten schoonmaken, maar helaas zijn niet alle bedrijven in deze branche even betrouwbaar. In het Tros-programma Radar is daar enkele malen aandacht aan besteed. Een probleem is vaak ook dat de Arbo-wetgeving niet altijd in acht genomen. Bij werken op grote hoogte is valbeveiliging verplicht, en ook als opdrachtgever bent u daarvoor verantwoordelijk.

Actie nokpannen 2011


In februari 2011 hebben enkele bewoners uit de van Schendelhove uitvoerig onderzoek gedaan. Zij hebben met diverse bedrijven contact opgenomen en een vergelijking gemaakt van de prijs-kwaliteitverhouding. Uiteindelijk is gekozen voor het bedrijf BMD bouwenmetdaadkracht uit Zoetermeer. De prijs per woning bedroeg € 375,- (incl. BTW). 
De gegevens van
BMD bouwenmetdaadkracht zijn: Wattstraat 19 C, 2723 RA Zoetermeer, 079-3416259, 06-53811472, vincent@bmdbouw.nl, www.bmdbouw.nl.

Uit het onderzoek kwam verder het volgende naar voren:

Oorzaak probleem
De echte oorzaak van het probleem is volgens BMD dat de rij pannen direct onder de nok te laag ligt, waardoor er nauwelijks overlap is tussen nokpannen en de bovenste pannenrij. Dat is niet het geval bij de andere rijen pannen; die hebben ruim voldoende overlap. De geringe overlap is het gevolg van een verkeerde manier van pannen leggen, waardoor de bovenste rij net niet goed uitkwam. Dat heeft zelden tot lekkages geleid omdat onder de nokpannen een kunststof slab was gelegd. Nu deze slab is verweerd, ontstaat er lekkage.
Een definitieve oplossing van het probleem is het plaatsen van een panlat boven de huidige bovenste panlat, waardoor de bovenste rij pannen een stukje opschuift naar boven waardoor een iets grotere overlap ontstaat. Tussen de bovenste en de een na bovenste pannenrij is meer dan voldoende overlap om dat te kunnen opvangen. Naast het plaatsen van een nieuwe panlat, brengt BMD ook nieuwe folie aan als een slab onder de nokpannen, om eventuele inwatering te voorkomen.

Vastschroeven
Nokpannen worden altijd vastgezet. Daartoe hebben nokpannen een opening (onder de overlap met de volgende pan) Op onze daken zijn ze met spijker op het dak vastgezet. Die spijker kan gaan roesten, hetgeen behoorlijke druk kan geven waardoor de nokpan zelfs kan splijten. De spijker en het roest worden verwijderd en de nokpan wordt daarna met een RVS-schroef (roestrij) vastgezet.

Dichtkitten met Flexim
De nokpannen worden aan de bovenzijde (op de ronding dus) vastgekit met Flexim. Het vastkitten van de hele nokpan is weliswaar mogelijk, maar dat is kostbaar en arbeidsintensief terwijl het niet nodig is omdat de oorzaak van de lekkage immers wordt opgelost. Bovendien is bij storm een zekere mate van vrij spel van luchtbewegingen onder de pannen nodig. Als er te veel wordt afgesloten, kan er een ongecontroleerde zuiging ontstaan, waardoor pannen juist van het dak waaien. Bovendien neemt de ventilatie af als de pan volledig wordt dichtgesmeerd. Bij de bouw van daken worden pannen daarom nooit geheel afgesloten en vastgelegd met kit.