Boeidelen en goten (laten) vervangen

 

Een bekend probleem in onze wijk is het loslaten van de boeidelen voor de goten. Omdat de latten waarmee deze aan de gootbeugels zijn bevestigd, vaak verrot zijn, ontbreken bij steeds meer woningen de boeidelen. Omdat de goten inmiddels, na ruim 40 jaar poreus zijn geworden, is het verstandig om niet alleen de boeidelen, maar ook de goten te vervangen.
Hierna wordt eerst aangegeven hoe u de boeidelen en goten zelf kunt vervangen. Vervolgens wordt informatie gegeven over het laten vervangen.
De  informatie op dit onderdeel van onze site over de prijzen van goten en boeidelen en de mogelijkheden rond het vervangen daarvan  is verouderd, maar helaas hebben wij geen recenter gegevens.

Boeidelen en goten zelf vervangen

Aan de lage zijde zijn de boeidelen eenvoudig te vervangen. Omdat het hout van de boeidelen Red Cedar is, een duurzame houtsoort die onderhoudsvrij is, zijn de boeidelen zelf vaak nog goed. De latten daarachter zijn echter aan vervanging toe. Wanneer u aan onderhoudsvrije boeidelen de voorkeur geeft, dan kunt u het beste Trespa gebruiken. 
Een eenvoudige manier van bevestigen is de volgende. Om de (nieuwe) boeidelen te bevestigen, kunt u een nieuwe lat kopen, maar u kunt ook ongeveer 4 cm dikke blokjes (bijv. uit een lat Meranti-hout) zagen en die gebruiken. Voor het bevestigen van de (nieuwe) boeien, verwijdert u eerst de goot. Vervolgens brengt u 6 cm lange roestvrijstalen slotbouten aan door de gootbeugel. De schroefzijde van de slotbouten moet aan de voorkant zitten omdat anders de goot beschadigd kan worden. Vervolgens boort u gaten in de blokjes en plaatst u deze op de bouten. Daarna boort u gaten in de boei en plaatst u deze op de bouten. Ten slotte sluit u de bouten af met roestvrij stalen dopjes.

De goten in de hoge delen van de woningen zijn wat moeilijk te bereiken, maar het plaatsen van nieuwe goten boven de garages is niet moeilijk.
Nieuwe goten zijn te bestellen bij de firma Bouwhof (overigens zonder korting, de vermelde prijzen zijn van medio 2002). U hebt nodig voor 2 woningen: ± 6 ½ m Ubbinkgoot (± € 105 per stuk), een eindkap links en een rechts (2 x ± € 6), een koppelstuk (± € 12) en een uitloop voor de regenpijp ? 80 mm (± € 7). De goten zijn 6 m. lang. U hebt dus 2 goten nodig wanneer u het koppelstuk in het midden wilt plaatsen. Aan te raden is in dat geval het koppelstuk aan te brengen iets naast de lamp, om het achterste boutje van het koppelstuk eventueel van onder te bevestigen. Mocht u het geen bezwaar vinden dat het koppelstuk niet in het midden zit, dan hebt u slechts één goot nodig en een klein stukje van iemand die dat over heeft.
Nadat u de oude goot hebt verwijderd, bevestigt u de eindkappen met hard-PVC-lijm en zaagt u de goten op dezelfde maat als de oude goot. Vervolgens zaagt u met een grote gatenboor (deze is te huur via de Tool-o-theek van de vereniging) een gat voor de afvoer op dezelfde plaats als in de oude goot. U legt de beide gootstukken in de steunen en bevestigt ten slotte het koppelstuk. Wanneer u alleen voor uw eigen woning de goot wilt vernieuwen, dan is dat ook mogelijk door de bestaande goot boven uw garage af te zagen en daar de nieuwe goot met een nieuw koppelstuk aan te bevestigen.

Vaak komt het voor dat de goot zelf nog goed genoeg is, maar dat deze lekt bij het koppelstuk. Het is dan natuurlijk mogelijk om alleen het koppelstuk te vervangen.
Er zijn diverse koppelstukken verkrijgbaar, vanaf ongeveer € 12.
Een van onze leden meldde ons dat hij (medio 2007 voor €39,95) bij De Bouwhof een prima werkend koppelstuk had gekocht ter vervanging van het huidige koppelstuk. Het betrof een koppelstuk van metaal met een rubberafdichting aan de binnenkant (gootkant). Met zes klemmen wordt het koppelstuk vastgeschroefd. 

Boeidelen en goten laten vervangen

Vooral de goten en boeidelen aan de hoge zijde zijn moeilijk zelf te vervangen. Maar ook het laten vervangen is erg duur omdat daarvoor een steiger gebouwd moet worden. Daardoor blijkt het moeilijk om een aannemer te vinden. Wij zijn als vereniging altijd geïnteresseerd in aannemers die deze klus tegen een redelijke prijs kunnen klaren. Wanneer u informatie heeft, dan horen wij dat graag van u.

Hieronder staan een paar voorbeelden van opdrachten. Uiteraard gaat het hierbij slechts om een indicatie. Het gaat bovendien om bedragen van een aantal jaren geleden.

Een bewoner uit onze wijk is in 2005 gestart met het bedrijf HS Meubel & Interieur op Maat. Hij verricht werkzaamheden op het gebied van interieur, zoals het maken van meubels, het plaatsen en renoveren van keukens, verbouwingen en andere werkzaamheden in en om het huis. Dit bedrijf verricht nog steeds allerlei werkzaamheden bij bewoners.
Eind 2005 zijn bij een aantal woningen aan de Willem Paaphove aan de hoge zijde de boeidelen en goten vervangen: Ubbink-goten en boeidelen van "Western Red Cedar" (een houtsoort die door invloeden van het zonlicht en het weer zal vergrijzen en die geen afwerking behoeft en onderhoudsvrij is), met een metalen bevestiging. De kosten bedroegen € 834,- per woning. Voor informatie kunt u terecht bij HS Meubel & Interieur op Maat, Henk Struijk, 06-14376804 of 079-3219475.In 2008 hebben vijf buren op de Roelantshove de dakgoten en boeiboorden laten vervangen door de firma DeCoTronics V.O.F. uit Alphen aan den Rijn (tel. 0172-241807, www.decotronics.nl). De bewoners, die zelf de materialen hadden aangeschaft en Decotronics de uitvoering lieten doen, waren zeer tevreden. De kosten per persoon bedroegen € 700 (€ 430 voor de kosten van Decotronics plus € 270 voor de kosten van goten, hout, etc.).

Eind 2005 hebben bewoners de werkzaamheden aan de lage zijde boven de eerste verdieping laten verrichten door Aannemingsbedrijf de Graaf uit Bleiswijk (079-5931638), die ook veel ervaring heeft met uitbouwen in onze wijk. De prijzen bedroegen voor een nieuwe goot en een nieuw boeideel van onderhoudsvrij trespa, bevestigd aan een hardhouten lat: € 230,- excl. BTW.

Enkele bewoners van de Van Schendelhove hebben begin 2003 de goten en de boeidelen van 5 naast elkaar gelegen woningen aan de hoge zijde laten vervangen door de firma Rademaker uit Zoetermeer (zie onderstaande foto). Van de 5 betrokken woningen hadden er 2 een uitbouw. Daarbij zijn nieuwe goten en trespa (geheel onderhoudsvrije) boeidelen met roestvrij-stalen slotbouten aangebracht. Helaas voert de firma Rademaker deze werkzaamheden niet meer uit.