De inrichting van uw voortuin
 

De voortuinwedstrijd die in de zomer van 2005 werd gehouden, liet zien welke leuke ideeën er al zijn verwezenlijkt in onze wijk. Kijk bij op: voortuintjes voor de foto's. Hieronder staan wat algemene tips voor de inrichting van uw voortuintje.

Vanwege het geringe oppervlak en de noodzaak tot ruimte voor toegang tot voordeur, garage en vaak ook de afvalcontainers oogt een gemeenschappelijk ontwerp (één voortuin voor twee huizen) het beste.
Vaak wordt voor de containers een houten schot geplaatst; dit kan worden "opgeleukt" door het te laten begroeien met een klimplant zoals klimop (neem een variëteit die ongevoelig is voor luis en bladziekten), wilde wingerd (verkleurt mooi rood in de herfst) of kamperfoelie (met lekker ruikende bloemen bij de voordeur, maar moet gesnoeid worden). Ook kan er een groenblijvende plant voor worden geplant zoals sneeuwbal of vingerplant.
De meeste wijkbewoners geven de voorkeur aan een vrijwel totale bestrating van de voortuin. Een patroon in de vorm van hele of halve cirkels staat speels. Degenen die meer durven, kunnen combinaties van verschillende tegelsoorten maken, met hier en daar een klein open stukje om bijvoorbeeld rotsplantjes in te laten groeien, of in de grond verzonken verlichting. Om iets van een erfafscheiding tussen de twee woningen aan te geven is een strook van andere kleur tegel, steen of grindstrook (handig voor snelle afwatering!) vaak voldoende. Door goed op te hogen kan de nog vaak aanwezige betonnen voordeurstoep op gelijke hoogte met de voortuin worden gebracht. Door de enkele centimeters extra ophoging  zal het hemelwater sneller worden afgevoerd naar de putten in de straat, en heb je minder last van veralging of mosgroei tussen of op de stenen.

Bij de oplevering van de huizen werd indertijd een boom geplaatst. Vaak zijn die gerooid vanwege de grootte. Toch staat dit leuk en verzacht het de rechte lijnen van het huis en de betegelde en relatief “kale” voortuin. Kies een klein-blijvende of goed snoeibare boom- of heestersoort. Een (niet-fijnbladige) rode Japanse esdoorn is geschikt, evenals een wilg of acacia die weer goed te snoeien zijn. Met een paar grote stenen rondom de stam met hiertussen ruimte voor wat rotsplanten, klein blijvende conifeer en bolgewassen ziet de voortuin er altijd groen uit, zonder dat dit veel onderhoud vergt. Een heester in een grote pot kan ook, maar deze moet 's zomers dan vaak water gegeven worden.